Fireballen

Fireballen met de Sidefloat?

 

 

Het hele jaar door! Fireballen is in principe niets meer of minder dan het rustig slepen met een dode aasvis. Zelf gebruik ik er altijd vrij stevige hengels voor, met een werpgewicht van 60 tot 100 gram en een lengte van 3,00 meter. Ik vind dit persoonlijk het fijnste voor deze visserij. Zeker omdat er vaak over een redelijke afstand gevist/gedrild wordt, is wat extra lengte en power geen overbodige luxe wanneer er een grote Metersnoek, Snoekbaars of Meerval aan hangt.

 

 

Als molen gebruik ik een stevige 4000 serie, die ik heb voorzien van 30/100 Shimano Technium, een soort van Jig kop. De Fireball zorgt ervoor dat de aasvis mooi horizontaal blijft tijdens het slepen. Maar laat ik eerst eens beginnen met de Fireball zelf en de montage ervan.

 

 

 

Fireballen zijn in vele gewichten te verkrijgen, maar ik gebruik bijna alleen maar de 14 grams versie, die onder een 15 grams sleepdobber komt te hangen. Als onderlijnen materiaal gebruik ik altijd een 1x7 of 7x7 stalen of titanium variant met 30lbs sterkte en maak daar lange onderlijnen mee van +-60-80cm. De Stinger die aan de Fireball komt, maak ik van hetzelfde materiaal en wordt voorzien van een dreg nr. 2, 1, 1/0 of 2/0, afhankelijk van de lengte en de bouw van de aasvis.

 

 

Een 14 grams Fireball aan een 15 grams sleepdobber is in de meeste gevallen meer dan voldoende. Als er veel stroming is of als er XXL aasvissen gebruikt worden van 35-40cm, dan gaat er een 21 grams Fireball onder een 25 grams sleepdobber.

 

 

Als aasvis kan vrijwel alles gebruikt worden, als ze maar een soepel zijn. Zelf vis ik altijd met wat de lokale vijvers of het te bevissen water ter plaatse te bieden heeft. In de meeste gevallen hangt er bij mij aan de Fireball een Voorn, Blei, Brasem, Baars, Winde, Giebel, e.d.

In het voorjaar en in de zomer, als er veel speldaas en jongbroed is, gebruik ik het liefst aasvissen tot een cm of 15-20. In de herfst en in de winter gaat er minimaal een aasvis van 20-30cm aan.

 

 

Zorg er altijd voor dat de Fireball recht in het midden van de kop gezet wordt en niet bijvoorbeeld scheef of door een neusgat, want dan gaat de aasvis meestal tollen zodra er gesleept wordt.

 

 

Een klein stukje elastiek zorgt ervoor dat de Fireball haak niet uit de aasvis kan vallen tijdens het slepen.

 

 

Van de dregpunt die in de aasvis geprikt wordt knijp ik altijd de weerhaak plat, zodat deze er bij een aanbeet weer makkelijk uit komt. De dreg zet ik op het hoogste punt van de rug en ik verwijder altijd eerst wat schubben zodat de dreg er makkelijk in geprikt kan worden.

 

 

Vervolgens laat ik de montage rustig in het water zakken tot de aasvis op afgestelde diepte is en de dobber rechtop staat. Dan zet ik de beugel van de molen open tot de dobber een meter of 15-30 achter de boot is en doe de beugel weer dicht. Nog even wordt er controleerd of de slip op de juiste stand staat en dan kan de eerste hengel in de steun. De slip staat bij mij altijd op 'standje metervis', dat wil zeggen dat de hengel zich kromt tot +-60% en dan begint de slip pas lijn te geven.

 

 

Ondertussen slepen we rustig verder op de electromotor met een snelheid van +-0,5 tot 1,5km/h en kan de tweede Fireball overboord.

 

 

Tot voor kort viste ik met de tweede Fireball altijd zonder een dobber en werd deze recht onder de boot aangeboden, tot ik op een zekere dag tot de conclusie kwam dat je met deze opstelling met 4 hengels (2p.p.) vanaf een boot toch altijd op een zeer beperkte breedte van het water aan het vissen bent. Je kunt je aas zo ver mogelijk van de boot af gooien, maar zodra er gesleept wordt komt deze altijd weer terug tot recht achter de hengeltop.

 

 

Een snel rekensommetje leert ons dat we maar op een maximale breedte van 8 meter kunnen vissen. Twee keer de 3 meter van de hengels plus de 2 meter breedte van de boot. Als je dan bijvoorbeeld op een water vist van 200m breed, is 8 meter water uitkammen niet zo heel veel. Dit moest toch wel anders kunnen, maar hoe?

 

 

Ik ben gaan experimenteren om een dobber te maken die zijwaarts gaat! Na een periode van veel pogingen, mislukkelingen en praktijktesten, is het uiteindelijk gelukt: de 'Sidefloat' was geboren! Het prototype werkte zo goed dat er besloten werd om de Sidefloat in productie te nemen. En nu kan ook jij deze innovatieve manier van vissen zelf beleven! Kijk en bestel op www.sidefloat.nl

 

 

De Sidefloat is dus een soort van dobber geworden die langzaam van de boot af gaat zodra er rustig gesleept wordt. 0,2 - 2km/h is de meest ideale snelheid gebleken en de maximaal te bereiken afstand hangt af van de hoeveelheid lijn die er op de spoel zit. Want hoe meer lijn je de Sidefloat geeft, hoe verder deze van je af zal gaan.

 

 

Tijdens testsessie's viste ik bijvoorbeeld een kanaal van meer dan 150 meter breed langs beide oevers tegelijk uit en de twee overgebleven hengels kwamen er tussen in of recht onder de boot.

 

 

Voor de meeste wateren is Fireballen in combinatie met een Sidefloat dobber een perfecte techniek voor de Snoek, Snoekbaars en Meerval visserij het hele jaar door! Wat wij vaak van collega vissers te horen krijgen is de opmerking: Nu met doodaas slepen? Dat kan toch alleen in de winter?! Voor al deze vissers heb ik nieuws: De roofvis eet het hele jaar door aasvissen en plastic staat eigenlijk niet eens op hun menu! Bovendien zien ze bijna dagelijks hele catalogussen aan kunstaas voorbij komen waardoor dressuur optreedt, een onderschatte factor bij de roofvissen. Zeker de grootste exemplaren laten zich niet zomaar foppen en zijn vaak uiterst wantrouwig. Ze zijn immers niet voor niets zo groot geworden! Daarnaast is het Fireballen ook nog eens een zeer ontspannende manier van vissen. Lekker rustig op de electromotor varen, dus geen herrie of stank van de buitenboordmotor, tot de rust bruut verstoord wordt door een doffe dreun op de hengel die zich meteen begint te krommen. Bij een aanbeet wordt er overigens direct aangeslagen, wat meestal niet eens echt nodig is omdat de vis zichzelf haakt. Doordat er met een relatief lage snelheid gesleept wordt en de slip op standje metervis staat, zal de vis zichzelf direct haken door zijn
eigen snelheid en gewicht en heb je nooit meer last van een geslikte aasvis, wat met het traditionele doodaasvissen
wel kan gebeuren als er even gewacht wordt met aanslaan.

 

 

Ik heb het Fireballen in combinatie met Sidefloat dobber ook vanaf de oever getest en dat ging ook prima, mits je natuurlijk een beetje de ruimte hebt en langs de kant kunt lopen. Het is een kwestie van de Fireball met de Sidefloat dobber rustig in het water laten zakken en heel rustig lopen/slepen, terwijl er steeds meer lijn gegeven wordt tot de Sidefloat dobber op de gewenste afstand is. Met de Sidefloat kon ik bijvoorbeeld onder overhangende bomen vissen die aan de overkant van een breed kanaal stonden, wat normaal gesproken een onbereikbare stek is. En zo worden heel veel stekken ineens wel bereikbaar! Denk daarbij aan Rietkragen, Woonboten, Jachthavens, Dukdalven, Taluten, T-splitsingen, Lelyvelden, Wierbedden, enz., de mogelijkheden zijn echt ongekend! De resultaten liegen er ook niet om! Vele metersnoeken, grote Snoekbaarzen en zelfs Meervallen werden er al Fireballend gevangen zowel vanaf de kant als vanuit de boot.

 

 

De grootste voordelen van de Sidefloat op een rijtje voor vissers vanaf een boot:

1. De Sidefloat dobber kan zowel links als rechts af!

2. Dankzij de Sidefloat vaar je nooit meer met je dobbers vlak naast elkaar of over dezelfde stek heen!

3. De Sidefloat laat zich perfect naar links of rechts sturen, hoe meer lijn je geeft hoe verder de Sidefloat van je af gaat!

4. De Sidefloat is geschikt voor alle soorten en maten doodaas (of levendaas in het buitenland).

5. De Sidefloat is ook zeer geschikt voor de meeste soorten kunstaas die langzaam gesleept kunnen worden zoals, Pluggen, Shads, Spinners, enz.!

Have Fun & Tight Lines!